16 de noviembre

Vilassar de Dalt, Plaça del Teatre, 3, 08339 Vilassar de Dalt, Barcelona

Ver mapa

PROGRAMA

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

*Obertura Leonora 3
*Simfonia núm. 9 en Re menor op 125

  • Allegro ma non troppo, un poco maestoso
  • Molto vivace
  • Adagio molto e cantabile
  • Finale: Presto


Begoña Alberdi, soprano

Anaïs Masllorens, contralt

Jordi Casanova, tenor

German de la Riva, baríton

Quòdlibet Grup Coral. Dir. Albert Santiago

Orquestra Simfònica Sant Cugat

Salvador Brotons, director


CONCERTS

  • 16 novembre 2025 a Vilassar de Dalt
  • 21 novembre 2025 a Sant Cugat
  • 21 març 2026 a Lleida
  • 11 abril 2026 a Viladecans
  • 14 abril 2026 al Palau de la Música
  • 22 agost 2026 Festival Calonge
  • 4 octubre 2026 a Manresa
&:

La Novena no és solament l’Oda a l’Alegria. Els 25 minuts que dura el darrer moviment no haguessin passat a la història sense els tres moviments anteriors. I això Beethoven ho tenia molt clar. Potser per aquesta raó no va donar per acabada l’obra fins que no va estar del tot segur que havia aconseguit el que es proposava: transmetre una idea com la de la Fraternitat Humana utilitzant música pura. Cercava la forma de crear un lligam entre veu humana i orquestra simfònica sense que el text esborrés la prioritat de la música, però que l’ajudés a transmetre el missatge que tots els homes i dones som germans.

Va estar anys donant voltes a l’obra, omplint d’apunts papers i papers, i preguntant-se si la utilització d’un cor com a final d’una obra simfònica era o no una bojeria. Finalment, va ser una necessitat. Beethoven va posar música a un text però ho va fer sobre la premisa de mantenir la primacia de la música. Segons el director Wilheim Furtwängler: “Per resoldre el final d’aquesta simfonia Beethoven necessitava un text sense un significat massa detallat, que no posés barreres al músic. I el va trobar en l’Oda a l’Alegria de Schiller que no celebra aquesta o aquella alegria definida sinó la idea d’alegria en general”.

En diferents moments de la composició Beethoven va escriure algunes guies literàries que no van ser incloses a l’obra, però apuntaven que l’home arriba a l’alliberament i a la unitat, és a dir, a l’alegria del darrer moviment, passant per les tres etapes que representen els primers moviments (destí, exuberància física i amor). La Simfonia núm. 9 es va estrenar el dia 7 de maig de 1824 al Teatre Karntnertör de Viena i dedicada al rei de Prussia, Frederic Guillem III.

David Puertas Esteve, divulgador musical

Observaciones:
De la Obertura Leonora núm. 3, Wagner va dir que es tracta d´una obra mestra, contundent,que captura l’essència dramàtica de Fidelio, l´obra més estimada del seu autor, i alhora, incomprensiblement desconeguda.

La Novena i Leonora 3 formen un programa que prepara el camí pel bicentenari de la mort de Beethoven, que celebrarem amb la producció de l´ópera Fidelio, al 2027

La Simfonia núm. 9 en re menor, op. 125, de Ludwig van Beethoven, és una de les obres més emblemàtiques de la música clàssica. Composada entre 1822 i 1824, aquesta simfonia es destaca per la seva grandiositat i innovació, especialment pel final, en què es combina l'orquestra amb un cor i solistes vocals per interpretar l'al·legòrica Oda a l'alegria de Friedrich Schiller. Beethoven va marcar una fita amb la incorporació coral a la simfonia, inspirant diversos compositors a integrar cors com una extensió de l'expressió simfònica. Per exemple Liszt, Berlioz, Mahler i Scriabin.

Aquesta obra no només és un dels pilars de la música simfònica, sinó també un símbol universal d'humanitat i fraternitat. La seva energia i profunditat continuen captivant oients a tot el món, sent una de les composicions més reconegudes i interpretades de tots els temps.
Formadores
Begoña Alberdi de Miguel (soprano)

Ha actuat més de 300 vegades al Liceu i als principals teatres d’òpera mundials

Más información
Anaïs Masllorens (contralt)

Nascuda a Barcelona, s’ha format amb D. Zajick i A. L. Chova a València. Ha rebut Master class de J. Aragall, M. Caballé, S. Radvanovsky, i K. Widmer, entre d’altres. Forma part habitualment de la programació de teatres d’òpera com el Liceu. 

Más información
Jordi Casanova (tenor)

Nascut a Reus, inicia els estudis de violí i solfeig amb Maria Massià i Carbonell. Més tard emprèn la carrera de cant al Conservatori Superior Municipal

Más información
German de la Riva (baríton)

German va iniciar els seus estudis musicals a l'escolania de Montserrat, on va cursar cant, violí, piano i solfeig. Va acabar la carrera de cant amb professors com Kurt Widmer de Basilea o Mila Diulguèrova de Sofia.

Más información
Salvador Brotons (Dir)

Salvador Brotons és director de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat des de fa tres temporades. També ho és de l’Orquestra de Vancouver i ha estat titular de la Simfònica del Vallès, de la Ciutat de Palma, de la Oregon Sinfonietta i de la Banda Municipal de BCN. Com a compositor desenvolupa una intensa carrera i és autor de més de 150 obres.

Más información
"Simfònica Sant Cugat"

L’Orquestra Simfònica Sant Cugat és una formació profundament arrelada al territori, amb una trajectòria artística consolidada i un compromís ferm amb l’excel·lència musical. La seva temporada estable de concerts al Teatre-Auditori Sant Cugat gaudeix d’un gran èxit de públic, amb freqüents cartells d’"entrades exhaurides", testimoni de la qualitat de les seves propostes  /  Galeria d'imatges

Más información
"Quòdlibet Grup Coral"

Quòdlibet Grup Coral va iniciar la seva trajectòria fa més de quatre dècades sota la direcció d’Oriol Comelles. Al llarg dels anys, ha comptat amb la batuta de directors com Poire Vallvé, Pablo Larraz, Tomeu Quetgles, Esteve Costa, Xavier García Cardona i, actualment, Albert Santiago. Durant aquests anys, ha ofert nombrosos concerts arreu de Catalunya, Espanya i Europa.

Más información

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar tu experiencia y nuestros servicios, analizando la navegación en nuestro sitio web. Si continuas navegante consideraremos que aceptas su uso. Puedes obtener más información en nuestra Política de cookies.

Tancar text